En typisk dag på landet + BILLEDER & VIDEO


Kl. 7.30 vågner jeg til lyden af kirkeklokker fra alarmen. Ofte har jeg været vågen siden kl. 6.30, når lyset rammer mit hoved eller når ørepropperne ikke kan dække hanens morgengal hver morgen. Når hønsene står op, vækkes alle. Hvis ikke jeg var helt vågen, så bliver jeg det, når jeg åbner for bruseren og det kolde vand siver ud. Mavens rumlen bliver højere og højere, og jeg begiver mig ud i køkkenet, for at lave morgenmad. Jeg har bragt havregryn og syltetøj med fra storbyen, så jeg har hele 2 varianter jeg kan vælge mellem. Enten koges havregrød, hvor der er godt med salt og sukker, for smørklatten findes ikke. Eller, spiser jeg et lyst brød med syltetøj. Eleverne er taget i skole, så tilbage på kollegiet er der søndagsskolelæreren og mig. Efter morgenmaden er det tid til at nyde morgensolen. Jeg har en fast plads foran hønsene midt i solen, hvor jeg får dagens D-vitamin. De andre synes jeg er lidt skør, fordi jeg opholder mig frivilligt ude i solen.
Formiddagen bruges på forberedelse af eftermiddagens engelsk- og guitarundervisning. Jeg er kommet ind i en god rutine, så forberedelsestiden går forholdsvis hurtigt. Jeg har også tid til at sætte gang i en tøjvask, som jeg gør ret ofte. Jeg tror de synes jeg vasker meget tøj… Det går til gengæld knapt så stærkt, så jeg får tit en hjælpende hånd til at komme igennem det hele. Jeg troede aldrig jeg skulle sige, at jeg faktisk savner en vaskemaskine og tørretumbler…
Klokken 12 - sharp - er der frokost, hvor alle eleverne er tilbage fra skole og hjælper til i køkkenet. Jeg plejer gerne at tilbyde min hjælp, men hvis de er sultne, er det ikke sikkert de orker at sætte mig ind i, hvordan hver grøntsag skal snittes. Når jeg hjemme i Danmark arbejder i REMA 1000, får jeg set mange forskellige grøntsager og frugter, men alligevel føler jeg mig på udebane, med alle de nye og forskellige eksotiske frugter og grøntsager. Maden består selvfølgelig af ris, og hertil er der noget meget tyndt oksekød, der er stegt i en marinade, der smager hammer godt! Herudover er der gerne to supper, men en masse grøntsager og måske med lidt kød i. Æg bliver serveret enten som spejlæg, hårdkogte, omelet eller røræg. Efter et par portioner ris, er klokken blevet 13, og jeg har mit første engelskhold. Holdet består af alle eleverne på kollegiet og søndagsskolelæreren, der også gerne er med. I alt 10 elever. Timen bruges på alt fra grammatik, sange, lege, til opgaver og tekstlæsning. Timen går hurtigt og herefter stikker der forsigtigt 6 små hoveder ind. Klokken er blevet 14 og det er tid til, at jeg underviser et nyt hold. Det er altid spændende at se, hvor mange der dukker op, men omkring 6 små piger fra landsbyen er kommet for at lære dagens engelsk. I begyndelsen var det en stor udfordring, fordi de ikke forstår særlig meget engelsk, men jeg har fundet en god balance og søndagsskolelæreren hjælper mig ved at oversætte til khmer. Her er det mest lege, sange og sanglege, som er på programmet. Og de elsker det. Det første de siger, når de har fundet deres plads er ”play a game”, så jeg har altid mindst 1 leg og sang på programmet.

En lille historie om pigerne: De seneste uger kom de altid 30-45 min. før tid, hvor jeg var i fuld gang med at undervise eleverne på kollegiet. Det resulterede i, at jeg ihærdigt ville lære dem klokken. Efter 3 lektioner, hvor vi har terpet klokken på engelsk, er de blevet så skarpe til det, og nu kommer de altid på klokkeslaget 14.00. Den tager jeg på mine skuldrer, for de kunne knapt nok klokken på khmer!

Eftermiddagen bruges på, at jeg opsummerer for mig selv, hvad vi har gennemgået og lavet i dagens undervisning, inden jeg har to guitarelever fra kl. 16-17. Dagens arbejde er endt og det er blevet tid til at lave aftensmad - eller, jeg snakker med eleverne mens de laver aftensmad. Igen står menuen på ris, kød, suppe og æg. Alt afhængigt af, hvilken guitarelev jeg har, kan jeg også bruge en halv time efter aftensmad, for at spille guitar med ham/hende.
Guitarundervisningen er ikke så tidsstruktureret, som engelsk, fordi det afhænger af, hvornår de forskellige elever er i skole. Ellers bruges aftenen på, at tale med familien og vennerne hjemme i Danmark. Somme tider laver eleverne lektier om aftenen, hvor jeg hjælper dem med engelsk.
Kl. 20 plejer vi at gå hver til sit, og jeg bliver opdateret på de forskellige sociale medier og får skrevet dagens oplevelser i dagbogen, inden øjnene lukkes ved 22-tiden.

SE GLIMT FRA HVERDAGEN HER


Mød kollegiet

Alle eleverne og søndagsskolelæreren passer så godt på mig herude, at jeg synes de fortjener at blive vist frem i lyset. Vi har efterhånden lært hinanden godt at kende, så når jeg tænker på skulle sige farvel til dem om en måned, er der allerede en stor klump i halsen.

SAMEAN (søndagskolelæreren), 39 år (ja, tro det eller ej)


Samean er søndagsskolelærer, hvor hun hver søndag underviser børn i Bibelkundskab. Hun fungerer som kollegiets mor, for hun passer så godt på os alle sammen. Hun sætter altid andres behov først og hjælper alt hvad hun kan med det, der er brug for. Hun laver mad med eleverne, vasker tøj (med mig), styrer økonomien med hård hånd og passer stedet. Ud over det er hun en haj til at fange slanger, hvis der er en slange, der formår at komme ind i undervisningslokalet. Jeg er hurtig til at komme væk og få styr på kvalmen og den enorme utilpashed ved, at jeg har været i et rum med slange. Men Samean tager den med den bare næve og sætter den ud i det fri. (Her vil jeg nok foretrække at dræbe den, så vi ikke risikerer den kommer igen!!). Om søndagen under gudstjenesten fungerer hun også som kirkesanger og er med til at styre slagets gang. 
En sej kvinde, der kan mange færdigheder.

REAKSMEY, 17 år



Reaksmey har jeg gode snakke med. Hun er god til engelsk og vil studere engelsk på universitet, når hun bliver færdig med highschool, til sommer. Hendes drøm er at blive tolk, eller engelsklærer på highschool. Desuden er hun en haj på guitaren og mestrer instrumentet flot efter jeg har undervist hende! 


SREYLEN, 17 år


Sreylean brænder for skolen. Hun går meget op i alle fag, og er omhyggelig med lektierne. 
Hun bliver også færdig til næste år, og skal læse på universitetet. Om det er engelsk, eller noget andet, er hun stadig ikke sikker på. Hendes største drøm er at komme i militæret og blive soldat! Her på kollegiet lærer hun mig at sige sætninger på khmer, hvilket jeg synes er enormt svært.


VANRANN, 18 år


Vanrann går i klasse med Reaksmey og Sreylen. Det betyder at han også er færdig med highschool næste år. Her vil han, sammen med Reaksmey studere engelsk. Han synes desuden det er vældig sjovt, at jeg er bange for samtlige dyr hernede, så når han samler en kæmpe græshoppe eller andet op, flygter jeg med liv og sjæl, og de får et stort smil frem på læben.


SREYNIT, 17 år


Sreynit er nabo til Samean, og kommer her kun engang imellem. Hun går på en anden skole end de andre elever, men bliver også færdig til sommer. Herefter vil hun studere Buisness på universitetet.


PHEAKTRA, 15 år


Pheaktra er fyldt med humor og spas. Selvom jeg har lidt svært ved at forstå hans engelsk, er det altid sjovt i hans selskab. På førstedagen, hvor jeg ankom, imponerede han med at tælle til 10 på dansk. Hans talent på guitar er stort, efter jeg har undervist ham få gange.

RITE-VOTH, 15 år


Rite-Voth er makker med Pheaktra. Når de to er sammen, er der ingen der kan stoppe dem. Rite-Voth mestrer fodbolden og er fyldt med energi. Han synes det er sjovt at tale dansk, så ved hvert måltid, kommer der et nyt ord til ordforrådet. Han er ret skarp til at sige ”rød grød med fløde”

Desuden er både Pheaktra og Rite-Voth rigtig gode til at give mig komplimenter, og holder sig ikke tilbage når de er i samme rum.

TOHNA, 12 år


Tohna er min faste khmer-lærer. Han er god til at pege på diverse ting, som jeg har lært at sige, som efterhånden er blevet til ret mange. Han har ikke så mange skoletimer, som de ældste elever, så vi spiller kort, fodbold og vende-spil sammen. Særligt sidstnævnte er godt til hans ordforråd på engelsk, og min khmer.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

At være nybagt kristen

Kulturchok