Ugens udflugter i Siem Reap + VIDEO


Sidste uge har været fuld af mange oplevelser. Har valgt at sætte lidt ord på hele min uge, for der er sket på meget. Har sammensat en video af små glimt, som du kan se i bunden af opslaget.

I denne uge har der både været ferie/fridage og et andet vigtigt arbejde som provstivolontør end blot undervisning. Lørdag d. 28. september flyttede jeg tilbage til Phnom Penh for at holde lidt ferie. Jeg havde de seneste 3 uger levet af ris, æg, suppe og kogte grøntsager, så at komme tilbage til storbyen, med vestlig mad, var tiltrængt. I fire dage kunne jeg nyde dejlig mad, slappe helt af ved poolen, og bare holde fri. For onsdag morgen mødtes jeg med Anne Mette og Peace Bridges Organization (PBO), som er en partner Danmission samarbejder med. Her hoppede vi på bussen, som satte kurs nord på mod Siem Reap. Efter godt 6 timer ankom vi til et katolsk refleksionscenter.
Den røde markering indikerer hvor Siem Reap ligger

Stilhed, ro og fred er tre ord, der beskriver stedet godt. Et grønt område med træer, buske, blomster og en lille sø ligger tilbagetrukket fra den ellers forholdsvis store by, Siem Reap. Lyden af fuglefløjt, insekter og små frøer var det eneste, der afbrød stilheden. Et fredfyldt sted, hvor man kunne være med sine egne tanker og fundere over tilværelsen. Formålet med opholdet var en 2-dags workshop i religionsdialog, som jeg også var med til lige da jeg ankom til Cambodja. Denne gange var det en workshop i Green Interfaith, egentlig med et spirituelt aspekt. Allerede dér, var jeg helt solgt. Anne Mette faciliterede workshoppen for i alt 26 deltagere. Fordelingen var anderledes end sidst. Denne gang var der flertal af kristne, nogle buddhister og en enkelt muslim. Jeg sad med som halvt deltager og halvt observatør. Til min fordel sad jeg ved siden af en, ikke bare hvem som helst - læs med senere - som kunne oversætte fra khmer til engelsk. På den måde fik jeg rigtig meget ud af det. Workshoppens første dag havde fokus på, hvordan vi som mennesker er forbundet med naturen. Træerne, vandet og luften. Der blev lavet forskellige øvelser for at mærke hvordan vi er det. F.eks. en øvelse i jordforbindelse, hvor alle skulle ud på græsset og forestille sig rødder vokse ned i jorden, for at give grounding. Der var lidt delte meninger om oplevelsen, fordi der flere steder hoppede små frøer rundt, som også var oppe at vende på nogle fødder… Hvis jeg havde stået det sted kan jeg også med sikkerhed sige, at koncentrationen røg - med det samme. I løbet af dagen var der også tid til gruppearbejde, hvor min rolle som observatør trådte i kraft.
Gruppearbejde 

Dag 2 blev også brugt på øvelser, men også en snak om hvilken rolle ”spirit” spiller i hver religion. For mig var det virkelig interessant at høre. Buddhisterne, har fokus gennem meditation og på den måde mærker spirit. De kristne ser sjælen som en del af det store og kroppen som blot en krop vi har fået. Ment på den måde når vi dør transformeres kroppen til jord igen og sjælen stiger til himlen. For den ene muslim havde han også fokus på åndedrættet. Når vi trækker været er det en gave fra deres Gud, Allah. På indåndingen accepterer de Allah, og på udåndingen, at der kun er én Gud. Hvilken rolle ”spirit” præcist spiller, fangede jeg ikke helt…
Sidste del af programmet på dag to, vender jeg tilbage til ham, jeg sad ved siden af, som kunne oversætte. Nemlig Mr. Sok. Nao Sok er buddhist og en meget dedikeret mand. Han har været rundt og kommer stadig rundt i stort set hele Cambodja og planter træer! Som Anne Mette fortalte: hver gang hun møder Nao Sok, kan han fortælle om et nyt eller gammelt træ han har plantet der hvor de befinder sig. Entusiasme er ikke nok at sige. Han havde omtrent 35 træer med ud til workshoppen, som vi hver især skulle plante. Jeg fik lov til at plante 5, først med lidt hjælp fra Nao Sok, men sidst også alene. Han fortalte glædeligt om de mange træer, han i forvejen havde plantet på stedet, og tog mig med rundt til mange steder på centret for at plante flere træer. På den måde er der sat et godt dansk aftryk i Siem Reap. Det kunne være lidt sjovt at vende tilbage at se, om nogle år.
Nao Sok og mig der planter et træ
Her er jeg i færd med at plante selv


Efter workshoppen tog jeg hen til et dansk volontørpar fra Luthersk Mission, Malene og Frederik, der bor i Siem Reap. De underviser også i engelsk, ligesom jeg, men de skal være her i hele 10 måneder! De har en stor lejlighed, hvor jeg boede hos dem i weekenden. For lørdag legede vi turister! Vi var ude at se det 8. vidunder i verden, som det jo kaldes. Angkor Wat! Et stort (eller mange store og små) og gammelt tempel. Vi tog med nogle af deres elever ud til det store område. Det er sjældent jeg ikke laver forarbejde i form af research eller sætter mig ind i hvad jeg præcist skal se. Jeg vidste absolut ingen ting om Angkor Wat og havde dermed ingen forventninger. Havde kun én forventning og det var, at jeg troede vi bare lige kunne se det på en eftermiddag. Der blev jeg klogere. Området er KÆMPE STORT! Man køber normalt 3-dags billetter, fordi det er så stort. Og det skal jeg love for det er. Vi kørte på motos derud, som viste sig at blive en genial ide. Jeg har svært ved at beskrive stedet, fordi der var noget mægtigt over det hele. Grønt smukt område med natur, hvor der indimellem er gamle templer og rester fra templer. Det største tempel er så stort og mægtigt, og lidt overrendt af mange mennesker. Derfor besluttede vi hurtigt at køre rundt i området, som nærmest var medicin for sjælen, fordi det var så fredfyldt og smukt. Ud på eftermiddagen tog vi hjem og fik slappet lidt af, inden vi tog derud igen og så solnedgangen. Og vi var ikke de eneste, der havde fået den ide. Det havde alle, der havde billet også. Vi fandt os et gået sted, og pludselig hører jeg en stemme, der siger ”Hej Anne”. Det viser sig, at en af mine elever nede i Preah Sdach var i Siem Reap med familien og ville se solnedgangen. Hvor er verden dog lille. Jeg fik hilst på både hans søskende og mor, der var meget interesseret i at se, hvordan den ”lærer”, hendes søn havde talt så meget om, så ud.
Vi leger (og er egentlig også) rigtig turister

Det blev søndag og jeg kørte til lufthavnen for at flyve tilbage til Phnom Penh. Jeg ankom 2 timer før, som normalt, og i det jeg vil chek-in bliver jeg tilbudt om at skifte flytider og komme med et fly med det samme. Der sparede jeg 2 timers ventetid. Det er lidt spændende at flyve med indenrigsfly, for de er noget mindre og en anden standart end vores fly i de danske lufthavne. Jeg kom sikkert frem, dog til styrtende regnvejr. Det var en oplevelse i sig selv, for det har jeg aldrig oplevet før. Det ses sidst i videoen. Næste del på programmet for mig er, at jeg tirsdag d. 8/10 flytter tilbage til Preah Sdach i en lille måned.


Se videoklip fra ugens forløb:



Tak, fordi du læser og ser med.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

At være nybagt kristen

Kulturchok